Hoe een systeembeheerder zorgt voor een optimale werking van een computernetwerk

Systeembeheerder Aalsmeer

 

Systeembeheerders zijn verantwoordelijk voor de goede werking van een computernetwerk. Zij moeten ervoor zorgen dat alles soepel verloopt en dat gebruikers naar behoefte bijgewerkte informatie ontvangen. De taken van een systeembeheerder variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de activiteiten en andere factoren. Sommige systeembeheerders beheren servers, terwijl anderen zich richten op netwerken. Ongeacht de rol die u in uw organisatie speelt, hebt u bepaalde technische kennis en specifieke vaardigheden nodig om daarin succesvol te zijn. De systeembeheerder Aalsmeer is verantwoordelijk voor het beheer van de ICT-infrastructuur. Dit artikel behandelt enkele van de kenmerken die iemand tot een goede systeembeheerder maken, evenals enkele basisverantwoordelijkheden die u als systeembeheerder zou moeten hebben.

Kennis van netwerken

Een systeembeheerder leert hoe computers met elkaar kunnen communiceren en toegang hebben tot bronnen, zoals printers en servers. In kleine kantoren zijn servers waarschijnlijk het belangrijkste aspect van het netwerk, die alles bieden, van e-mail tot kantoortoepassingen. Omdat servers verantwoordelijk zijn voor alle informatie die door het netwerk stroomt, moet de beheerder weten hoe hij ze goed moet instellen. De beheerder moet ook weten hoe hij de onderdelen van het netwerk, waaronder routers, switches, servers en andere hardware, moet onderhouden. Om het netwerk te onderhouden moet de beheerder ook vertrouwd zijn met verschillende protocollen. Netwerken bestaan uit verschillende soorten hardware, en elk type heeft zijn eigen protocol. De beheerder moet weten welke protocollen in een netwerk worden gebruikt en hoe deze correct kunnen worden ingesteld.

Opslagbeheer vaardigheden

Een goede systeembeheerder weet hoe hij de opslag van het netwerk moet beheren, inclusief schijfopslag en cloudopslag. In een bedrijfsomgeving wordt opslag vaak beheerd door gespecialiseerde opslagsysteembeheerders. Deze systeembeheerders beheren meestal de hele omgeving, inclusief netwerken en gegevensopslag, voor hun organisaties. Een systeembeheerder die verantwoordelijk is voor het beheer van een klein netwerk heeft echter verschillende verantwoordelijkheden met betrekking tot opslag. Gespecialiseerde vaardigheden variëren afhankelijk van de behoeften van het netwerk, maar een systeembeheerder moet weten hoe hij servers, netwerkapparatuur en bijbehorende hardware, zoals switches en routers, moet instellen en onderhouden. De beheerder moet ook vertrouwd zijn met verschillende soorten opslag, waaronder offline en online opslag en cloud-opslag.

Kennis en vaardigheden op het gebied van beveiliging

Beveiliging is een vaak over het hoofd gezien aspect van een netwerk. Hoewel het belangrijk is ervoor te zorgen dat gegevens toegankelijk zijn en kunnen worden verzonden, moeten beheerders zich ook bewust zijn van bedreigingen in het netwerk en de risico's die daarmee gepaard gaan. Een beheerder moet bijvoorbeeld bekend zijn met verschillende soorten malware en weten hoe deze te voorkomen. Malware kan op vele manieren een netwerk binnenkomen, onder meer via e-mailbijlagen, websites, externe harde schijven of andere netwerkcomponenten. De beheerder moet ervoor zorgen dat alle inkomende gegevens worden onderzocht, gescand en/of gefilterd om te voorkomen dat malware een netwerk infecteert. Naast malware moet de beheerder ook alert zijn op bedreigingen van andere gebruikers op het netwerk. Een netwerk kan alleen goed functioneren als gebruikers toegang hebben tot bestanden, documenten kunnen afdrukken en andere taken kunnen uitvoeren.

Conclusie

Een goede systeembeheerder heeft een grondige kennis van netwerken, waaronder protocollen, netwerken en hardware. Met deze kennis kan de beheerder alle aspecten van een netwerk onderhouden, waaronder servers, routers en switches. Een systeembeheerder moet ook vertrouwd zijn met verschillende soorten opslag, waaronder offline en online opslag en cloudopslag. Ten slotte moet de beheerder beschikken over kennis en vaardigheden op het gebied van beveiliging, waaronder het voorkomen van malware, kwaadwillende gebruikers en andere bedreigingen. Hoewel dit misschien een ontmoedigende lijst van verantwoordelijkheden lijkt, is het haalbaar met de juiste hoeveelheid toewijding en vaardigheid. Begin uw carrière als systeembeheerder met een diploma in computernetwerken of informatietechnologie, en profiteer van permanente educatie en netwerkcertificeringen om op de hoogte te blijven van de industrie.